5 A. SVI SVETI I DUŠNI DAN

5 a. Što slavimo na blagdan Svih svetih, a što na Dušni dan?

Što zapravo znači kada kažemo da vjerujemo u »općinstvo svetih«?
Prvoga dana mjeseca studenoga svake godine slavimo svetkovinu Svih svetih.
Tog dana slavimo one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života, te su njihove duše ušle u kraljevstvo Božje pošto su nakon smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj.
Kako ne znamo sve koji su umrli na glasu svetosti, Crkva je odredila ovaj dan kada zajednički slavi sve svete i blažene, znane i neznane.

Dušni dan slavimo svake godine 2. studenoga kada se sjećamo svojih pokojnika. Pohodi njihovim grobovima su znak naše vjere pažnje.

Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, sudjeluju u svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti, te da ih uvede tamo gdje s oka svaka suza nestaje. Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je kršćanske nade i vjere u vječni život.

Povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti. S tim u svezi treba se upitati očekuje li uopće suvremeni čovjek vječni život. Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti poticaj za razmišljanje o tim istinama naše vjere.