VELIKI TJEDAN 2020.

Br. 468/2020

Budite u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani!

Draga braćo svećenici, braćo i sestre u Kristu!

Prije dva tjedna otkazana su okupljanja vjernika zbog opasnosti Korone virusa, pa je preporučeno vjernicima neka se mole, poste, čitaju Riječ Božju i sudjeluju u prijenosu euharistijskoga slavlja i drugih molitava putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Ovom iskušenju od zaraze virusa pridružio se i razorni potres u Zagrebu i okolici, u nedjelju 22. ožujka. Čini se kako sve to vidno utječe na promjenu našeg životnog stila i navika ponašanja. No, ujedinila nas je želja moliti i biti zajedno i u ovim teškim trenutcima, pa su naši domovi i obitelji postali „kućna Crkva“ molitve i nade. Uz brojne duhovne ponude putem radija i televizije i mi smo na Radio Zadru otvorili emisiju „Ohrabri se, Božji narode, boriti s virusom i prevencijom i molitvom“, koja se emitira svaki dan u 19,30 sati. Tako će biti i tijekom Velikoga Tjedna i uskrsnog vremena dok bude trajalo ovo vrijeme kušnje i krize.

S nama su svojim radom i zauzetošću za zdravlje i sigurnost ljudi bili liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje koji svojim herojskim služenjem svjedoče istinsku ljubav prema čovjeku, posebice prema onima koji imaju zdravstvenih tegoba. Ali i svi drugi javni djelatnici, državni dužnosnici, policija, vojska, vatrogasci, trgovci i volonteri koji su pokazali spremnost izložiti svoje živote i zdravlje u obrani od opasnog virusa i razornog potresa. Sve ih uključujemo u svoje molitve koje upućujemo „Gospi od zdravlja“ da nas izbavi od sadašnjih nevolja. Pratite upozorenja i propise da se izbjegne opasnosti zaraze, kako bi čim prije mogli započeti normalno raditi i živjeti. Već sada se može reći kako je bila providonosna odluka koju je temeljem općih državnih propisa donijela HBK o otkazivanju do daljnjeg „liturgijskih slavlja i okupljanja vjernika kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima“. Neka nas snaga molitvenog zajedništva nosi i u Velikom tjednu, od nedjelje Muke Gospodnje, preko Velikog trodnevlja Isusove žrtve križa do radosnog uskrsnog jutra.

Pred nama je Cvjetnica, Sveto Trodnevlje i slavlje Uskrsne nedjelje. Uz potrebu održavanja spomenutih odredbi, evo, i nekih konkretnih uputa koje su ovih dana stigle iz Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

1. Liturgijska slavlja u Velikome tjednu

Liturgijska slavlja Cvjetnice i Velikoga tjedna mogu se slaviti samo jedanput (nedjeljom i svetkovinom „pro populo“) u župnim crkvama i samostanima bez vjernika gdje se redovito slavi Euharistija. Neka se vjernike obavijesti kada će biti slavlje Muke Gospodnje, Svetog Trodnevlja i Uskrsa kako bi se u svojim domovima mogli sjediniti sa župnikom u molitvi. Prema uputama i prijedlozima Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata u Trodnevlju se treba pridržavati sljedećega:

a) Misu posvete ulja slavit ću na Veliki četvrtak u 11 sati, a sveta ulja podijelit će se svećenicima kad prođe ovo vrijeme krize uz Te Deum u našoj prvostolnici (naknadno će se poslati obavijest).

b) U slavlju Mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, u skladu s danim naputkom, izostavlja se obred pranja nogu, te na kraju slavlja ispušta se i procesija s Presvetim oltarskim sakramentom,
koji će se čuvati u svetohraništu. Izostavljaju se u sadašnjim okolnostima procesije i druge pučke pobožnosti u Velikome tjednu i u Svetome trodnevlju.

c) Na Veliki petak Kongregacija poziva dijecezanske biskupe da se pobrinu da u Sveopću molitvu bude uvršten zaziv u kojemu se moli za bolesne, umrle i tjeskobne. Tako ćemo u našoj Nadbiskupiji, nakon devetoga zaziva (Za upravitelje država) moliti sljedeći zaziv:

Za pogođene u vrijeme pandemije: Molimo i za sve one koji pate od posljedica sadašnje pandemije, da Bog i Gospodin naš udijeli zdravlje bolesnima, snagu zdravstvenomu osoblju, utjehu obiteljima koje pate, a preminulima puninu otkupljenja.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik: Svemogući vječni Bože, jedino utočište u ljudskoj nemoći, dobrostivo pogledaj na patnju svoje djece, koja su pritisnuta bolima sadašnje pandemije, i svojom milošću: ublaži trpljenja bolesnima, podaj snagu onima koji se za njih brinu, vječni pokoj udijeli umrlima, te, dok traje ovo vrijeme nevolja, molimo te, daj da svi pronađu utjehu u tvome milosrđu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Neka se u obredu klanjanja Svetomu križu ne ljubi Križ, niti mu se očituje čašćenje dodirivanjem.

d) U slavlju Vazmenoga bdijenja izostavlja se paljenje i blagoslov ognja, kao i procesija. Na početku se zapali uskrsna svijeća s Hvalospjevom, a u krsnoj službi samo se obnavljaju krsna obećanja (nema blagoslova krsne vode).

e) Gledom na eventualno blagoslivljanje jela za Uskrs, ovaj put neka to učine roditelji (otac ili majka) u svojim domovima nakon zajedničke molitve Očenaša, a svećenici će nakon Euharistije u crkvi izmoliti molitvu i blagosloviti vjernike znakom križa.

2. Molitva Neka vjernici ostanu i dalje sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi, jer to pokazuje važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’, koja se moli i zaziva Božju pomoć i blagoslov na sve članove obitelji, župe, nadbiskupije i naroda. Neka se pri tom posluže molitvenicima koji im stoje na raspolaganju. Zadarska je nadbiskupija u sklopu prisjećanja na 40. obljetnicu Branimirove godine tiskala molitveni priručnik „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“. U njemu se nalaze molitve i kratka razmatranja o sadržaju Svete Mise za svaki dan u tjednu.

Bili Vam blagoslovljeni dani Velikoga Tjedna, kao i blagdan Uskrsnuloga Gospodina, koji neka nam svima pomogne da u ovim danima kušnje budemo „u nadi radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Svima pozdrav i blagoslov u Gospodinu Isusu,

                                                                                                                         ✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski
Zadar, 3. travnja 2020. godine